Ουρητηρολιθοτριψία ονομάζεται η ενδοσκοπική εκείνη μέθοδος αντιμετώπισης των λίθων του ουρητήρα. Αποτελεί ελάχιστα επεμβατική μέθοδο όπου διαμέσω της ουρήθρας και τη χρήση κατάλληλων εργαλείων με οπτικές ίνες, ο Ουρολόγος εισέρχεται εντός του ουρητήρα και αναγνωρίζει τον λίθο σε οποιοδήποτε σημείο της αποχετευτικής οδού ( ουρητηρας – νεφρός). Επιλέγεται ως μέθοδος είτε όταν αποτύχει η εφαρμογή της εξωσωματικής λιθοτριψίας, είτε όταν απαιτηθεί άμεση και απόλυτα επιτυχής αντιμετώπιση της λιθίασης.
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες τόσο της Ευρωπαικής όσο και της Αμερικανικής Ουρολογικής εταιρείας έχει την ίδια προτεραιότητα επιλογής με την εξωσωματική λιθοτριψία, για λίθους σε οποιοδήποτε ύψος του ουρητήρα ( άνω – μέσο – κάτω τριτημόριο).
Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται μπορεί να είναι άκαμπτα/ ημιάκαμπτα ή εύκαμπτα ( χρήση εντός του νεφρού ). Για τον κατακερματισμό των λίθων έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορες συσκευές λιθοτριψίας ( ηλεκτουδραυλικά, υπέρηχοι, μηχανικός λιθοτρίπτης ) ωστόσο, η εφαρμογή του Laser έχει απόλυτη ένδειξη μια και οι ίνες του μπορούν να τοποθετηθούν σε κάθε ενδοσκοπικό εργαλείο ( ουρητηροσκόπιο), δίνοντας τη δυνατότητα κατακερματισμού κάθε είδους λίθου. Τα συγκρίματα των λίθων μπορούν να αφαιρεθούν είτε σε μικρά κομμάτια με τη χρήση κατάλληλων ενδοσκοπικών λαβίδων / μπασκετ συλλήψεως , είτε να κατακερματιστούν σε πολύ μικρά κομμάτια τα οποία μπορούν να αποβληθούν από μόνα τους.
Η διενέργεια της ουρητηρολιθοτριψίας απαιτεί ειδική εκπαίδευση, προκειμένου να μειώσει την πιθανότητα επιπλοκών. Ο ενδοσκοπικός χειρουργός ( Ενδοουρολόγος) πρέπει να μπορεί να χειριστεί κατάλληλα τα ενδοσκοπικά εργαλεία, να γνωρίζει τη χρήση όλων των ενδοσκοπικών υλικών και ανάλογα με την εμπειρία να μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία κάθε λίθο όπου και αν βρίσκεται.
Συνήθως, μετά το τέλος μιας ουρητηρολιθοτριψίας τοποθετείται στον ουρητήρα ένας εσωτερικός καθετήρας ( ουρητηρικό stent τυπου pig tail), ο οποίος αφήνεται για λίγες μέρες δίνοντας τη δυνατότητα στον ουρητήρα επούλωσης και ανεμπόδιστης εκροής των ούρων.