Βιοψία Προστάτη

Ο Ουρολόγος σας έχει κρίνει ότι πρέπει να υποβληθείτε σε βιοψία προστάτη. Η απόφαση αυτή προέκυψε λόγω αυξημένης τιμής PSA σε δείγμα αίματος ή λόγω κάποιας ψηλαφητής σκληρίας κατά την δακτυλική εξέταση.

Η βιοψία προστάτη έχει ως σκοπό τη συλλογή μικρών ιστοτεμαχιδίων από τυχαία τμήματα του προστάτη αδένα και πραγματοποιείται με προκαθορισμένο τρόπο. Είναι επεμβατική μέθοδος, κατά την οποία με την βοήθεια κεφαλής υπερήχων επιλέγονται τα σημεία όπου λαμβάνονται τα δείγματα με τη χρήση λεπτής βελόνης.

Κατά τη διάρκεια της βιοψίας, εισάγεται η διορθική κεφαλή των υπερήχων στο ορθό, ενώ εσείς είστε κατακεκλιμένος σε αριστερή πλάγια θέση με τα πόδια λυγισμένα κοντά στο σώμα σας. Πραγματοποιείται τοπική αναισθησία, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο πόνος, και στη συνέχεια λαμβάνονται τα δείγματα.

Η διορθική βιοψία διαρκεί συνήθως από 30-45 λεπτά.

Πώς να προετοιμαστείτε

Ενημερώστε τον Ουρολόγο σας αν:

 • Είχατε προβλήματα αιμορραγίας στο παρελθόν
 • Είχατε αλλεργία σε οποιοδήποτε φάρμακο
 • Παίρνετε φάρμακα για οποιαδήποτε αιτία, τα εμπορικά τους ονόματα και τις δόσεις τους
 • Παίρνετε ηπαρίνη ή οποιοδήποτε φάρμακα που επηρεάζουν τον μηχανισμό πήξης και προκαλούν αιμορραγική διάθεση, όπως ασπιρίνη( Salospir, Aspirin, Aggrenox), κλοπιδογρέλη (Plavix και Iscover), τικλοπιδίνη (Ticlid και  Ticlodone ), ασενοκουμαρόλη ( Sintrom), βαρφαρίνη (Panwarfin), πρασουγρέλη ( Effient), δαβιγατράνη (Pradaxa). Τέτοια φάρμακα λαμβάνουν συνήθως ασθενείς με ιστορικό φλεβικής θρόμβωσης, πνευμονικής ή αρτηριακής εμβολής και ίσως κολπική μαρμαρυγή, βαλβιδοπάθεια και κληρονομική θρομβοφιλία και θρομβωτικό  επεισόδιο.

Πριν τη βιοψία θα χρειαστεί :

Α) να κάνετε ένα κλύσμα το απόγευμα της προηγούμενης μέρας

Β) το βράδυ της προηγούμενης μέρας καλό είναι να αποφύγετε βαρύ γεύμα

Γ) να αρχίσετε αντιβίωση το πρωί της προηγούμενης μέρας η οποία θα διαρκέσει 5 μέρες

Μετά τη βιοψία

Θα παραμείνετε στην κλινική για περίπου 2-3 ώρες προκειμένου να παρακολουθήσουμε την ούρηση σας. Για την υπόλοιπη μέρα πρέπει να αποφύγετε την έντονη δραστηριότητα, ενώ μπορεί να παρουσιάσετε αίμα στα ούρα σας για διάστημα μέχρι και 5 ημέρες ή /και αίμα από το ορθό για 2-3 ημέρες. Επίσης μπορεί να εμφανίσετε αίμα στο σπέρμα σας για διάστημα μέχρι και 3 μήνες.

Κίνδυνοι- Επιπλοκές

Η βιοψία προστάτη έχει μικρή πιθανότητα ως επεμβατική μέθοδος να προκαλέσει :

 • Λοίμωξη
 • Αιμορραγία στην ουροδόχο κύστη- ουρηθρορραγία , δημιουργία πηγμάτων και επίσχεση ούρων
 • Αλλεργική αντίδραση στο τοπικό αναισθητικό

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας αμέσως εάν :

 • Έχετε μεγάλη αιμορραγία ή αυτή συνεχίζετε για πάνω από 3 μέρες
 • Έχετε πόνο ο οποίος επιδεινώνεται
 • Έχετε πυρετό
 • Δεν μπορείτε να ουρήσετε, ή πηγαίνετε στην τουαλέτα συνεχώς αποβάλλοντας πολύ μικρές ποσότητες ούρων