Στυτική Δυσλειτουργία
Στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) είναι η αδυναμία ενός άνδρα να πετύχει και να διατηρήσει μία στύση επαρκή για μια ικανοποιητική σεξουαλική επαφή. Η Στυτική δυσλειτουργία επηρεάζει δραματικά την ποιότητα ζωής, τόσο του άντρα , όσο και της συντρόφου του. Είναι πολύ συχνή αφού προσβάλλει περισσότερους από έναν στους δέκα άντρες. Εν τούτοις μόνο το 10% αυτών καταφεύγουν στον Ουρολόγο για να την αντιμετωπίσουν. Πριν την έναρξη οποιασδήποτε θεραπείας είναι απαραίτητος ένας σωστός διαγνωστικός έλεγχος από ειδικό ιατρό.
ΑΙΤΙΑ ΣΤΥΤΙΚΗΣ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Οργανικά αίτια
Περίπου 8 στις 10 περιπτώσεις στυτικής δυσλειτουργίας οφείλονται σε οργανικά αίτια. Συνήθως, στις περιπτώσεις αυτές η σεξουαλική επιθυμία δεν επηρεάζεται. Τέτοια αίτια μπορεί να είναι :
- Μειωμένη παροχή αίματος στο πέος . Όλες οι καταστάσεις που επηρεάζουν την βατότητα των αγγείων και ιδιαίτερα των αρτηριών, επηρεάζουν και τις αρτηρίες του πέους, όπως αρτηριοσκλήρυνση.
- Νευρολογικές παθήσεις και τραύματα των νεύρων του πέους: σκλήρυνση κατά πλάκας, εγκεφαλικά επεισόδια, τραύματα σπονδυλικής στήλης, κατάγματα λεκάνης, μεγάλες επεμβάσεις κοντά στα νεύρα του πέους, ακτινοβολίες της περιοχής των γεννητικών οργάνων, κλπ.
- Σακχαρώδης διαβήτης : είναι από τις πιο συνηθισμένες αιτίες
- Φάρμακα : τα πιο συνηθισμένα είναι τα αντικαταθλιπτικά, τα αντιυπερτασικά και τα διουρητικά
- Κατάχρηση οινοπνευματωδών και χρήση ναρκωτικών
Ψυχολογικά αίτια
Διάφορες ψυχολογικές καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν ΣΔ. Συνήθως συνοδεύονται από μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας. Τέτοιες καταστάσεις είναι :
- Το stress, που μπορεί να οφείλεται σε επαγγελματικά, οικογενειακά, ή κοινωνικά προβλήματα
- Άγχος
- Προβλήματα στη σχέση
- Κατάθλιψη
ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΥΤΙΚΗΣ ΔΥΣΛΕΙΟΤΥΡΓΙΑΣ ΜΕ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΓΓΕΙΟΠΑΘΕΙΕΣ
Επτά στις δέκα περιπτώσεις ΣΔ, το πρόβλημα οφείλεται στη στένωση των μικρών αρτηριών του πέους. Αυτό μειώνει την παροχή αίματος με αποτέλεσμα χαμηλής ποιότητας στύση. Πρέπει να σημειωθεί ότι η στενώσεις αυτές δεν περιορίζονται μόνο στο πέος αλλά εμφανίζονται σε όλα τα αγγεία του σώματος. Πολλοί ασθενείς ανακάλυψαν το καρδιολογικό τους πρόβλημα στα πλαίσια διερεύνησης της ΣΔ.
Παράγοντες κινδύνου για ΣΔ
Οι παράγοντες κινδύνου που μπορεί κανείς να τροποποιήσει και να προλάβει την αθηρωμάτωση είναι:
- Κάπνισμα . Είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου. Επίσης, διπλασιάζει τις πιθανότητες ΣΔ.
- Υπέρταση
- Παχυσαρκία
- Υψηλή χοληστερίνη
- Σωματική άσκηση
- Κακή διατροφή
- Οινοπνευματώδη
- Σακχαρώδης διαβήτης
ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Ανάλογα με το ιστορικό, την κλινική εξέταση, τους πιθανούς παράγοντες κινδύνου, την ηλικία και τα συνοδά προβλήματα, αρχικά διενεργούνται κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις:
Τέτοιες εξετάσεις είναι :
- Μέτρηση χοληστερίνης και λιπιδίων αίματος
- Μέτρηση ακχάρου
- Μέτρηση αρτηριακής πίεσης
- Καρδιολογική εξέταση και ηλεκτροκαρδιογράφημα
Σε περιπτώσεις μείωσης της σεξουαλικής επιθυμίας εκτελείται και ορμονολογική εκτίμηση
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Εάν παίρνετε φάρμακα για οποιαδήποτε αιτία , κοιτάξτε το φυλλάδιο οδηγιών μήπως η ΣΔ περιλαμβάνεται στις παρενέργειες. Μην διακόψετε το φάρμακο αλλά συμβουλευτείτε το γιατρός σας.
- Φάρμακα από το στόμα
Υπάρχουν διάφορα χάπια για την θεραπεία της ΣΔ. Κανένα όμως δεν μπορεί να δράσει εάν δεν υπάρχει σεξουαλικό ερέθισμα. Στις πλειονότητα των περιπτώσεων είναι αποτελεσματικά ακόμα και σε δύσκολες περιπτώσεις. Πρέπει να συμβουλευτείτε τον Ουρολόγο σας για τον τρόπο χορήγησης τους, τις πιθανές παρενέργειες καθώς και τις εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση αποτυχίας.
- Ασκήσεις πυελικού εδάφους
- Αντλίες κενού
- Ενδοπεικές ενέσεις
Υπάρχουν φάρμακα που ενίονται στο πέος και προκαλούν στύση, ανεξαρτήτως σεξουαλικού ερεθίσματος. Η δόση των φαρμάκων αυτών εξατομικεύεται. Υπάρχουν κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες όπως πόνος, ίνωση, φλεγμονή και σπάνια πριαπισμός ( επώδυνη παρατεταμένη στύση άνω των 4 ωρών, λόγω στάσης και θρόμβωσης του αίματος μέσα στα σηραγγώδη, η οποία απαιτεί ιατρική παρέμβαση)
- Πεικές προθέσεις