Λαπαροσκοπική – Ρομποτική Πυελοπλαστική

Η Λαπαροσκοπική – Ρομποτική  Πυελοπλαστική αποτελεί την επέμβαση εκλογής στην πιο συχνή συγγενή αιτία υδρονέφρωσης στα παιδιά, που είναι η Στένωση της Πυελοουρητηρικής Συμβολής ( στένωση στο σημείο μετάπτωσης της νεφρικής πυέλου με τον ουρητήρα). Στένωση μπορεί να προκληθεί και σε ενήλικες λόγω ποικίλων επίκτητων αιτιών ( πίεση εκ των έξω).

Ενδείξεις επέμβασης

  • Μεγάλη διάταση του νεφρού, ειδικά όταν είναι επηρεασμένη η λειτουργικότητά του
  • Συμπτωματολογία απόφραξης όπως οσφυικό άλγος, ιδιαίτερα όταν επιδεινώνεται με την  κατανάλωση άφθονων υγρών, αιματουρία ή ουρολοιμώξεις

Σε ασθενείς με διαλείπουσα απόφραξη η οποία διαπιστώνεται μέσω ακτινολογικών εξετάσεων, όπου η νεφρική λειτουργία παραμένει σταθερά φυσιολογική, η τακτική παρακολούθηση με απεικονιστικό έλεγχο αποτελεί εναλλακτική επιλογή

Στάδια επέμβασης

Υπό γενική νάρκωση ο ασθενής τοποθετείται σε θέση νεφρού και διαμέσου μιας οπής 1εκ. εισάγεται η λαπαροσκοπική κάμερα, αφού πρώτα δημιουργηθεί πνευμοπεριτόναιο με την εισαγωγή αέρα στην κοιλότητα της κοιλιάς ( δεν απαιτείται η διάνοιξη του κοιλιακού τοιχώματος).

Αναγνωρίζεται ο προσβεβλημένος νεφρός και με την μεγένθυση που παρέχει η κάμερα ( 10 -15 φορές μεγαλύτερη εικόνα), εισάγονται δύο ακόμη λαπαροσκοπικά εργαλεία, από οπές 0.5εκ. Με μεγάλη ακρίβεια, καθαρότητα, ελάχιστη αιμορραγία και χωρίς κίνδυνο τραυματισμού των γειτονικών οργάνων λόγω της μεγένθυσης, παρασκευάζεται ο νεφρός και διατέμνεται το πάσχον τμήμα της πυελοουρητηρικής συμβολής. Στην συνέχεια πραγματοποιείται η πλαστική επανακατασκευής, με την αναστόμωση του υγιούς ουρητήρα με την  νεφρίκή πυέλο, με την χρήση κατάλληλων ραμμάτων.

Ο ασθενής εξέρχεται του χειρουργείου έχοντας μία λεπτή παροχέτευση, η οποία παραμένει για 2-3 μέρες. Το απόγευμα της ίδιας μέρας σηκώνεται και σιτίζεται, γεγονός που μειώνει τον πόνο και την διαδικασία ανάρρωσης, ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα επιπλοκών. Εξέρχεται του νοσοκομείου την επομένη αφαίρεσης της παροχέτευσης, ενώ σε 15 μέρες μπορεί να επιστρέψει πλήρως στις συνήθεις δραστηριότητες του.

Επίσης, κατά την διάρκεια του χειρουργείου τοποθετείται εσωτερικά του ουρητήρα, ένας αυτοσυγκρατούμενος ουρητηρικός καθετήρας ( double J stent ),  ο οποίος παραμένει για 4-6 εβδομάδες και αφαιρείται με τοπική αναισθησία.

Πλεονεκτήματα Λαπαροσκοπικής μεθόδου

  • Ελάχιστος χειρουργικός τραυματισμός των ιστών
  • Εντυπωσιακό αισθητικό αποτέλεσμα με την αποφυγή μεγάλης ουλής όπως στην ανοικτή επέμβαση- ύπαρξή 3 μικρών οπών
  • Ταχύτερη ανάρρωση και γρηγορότερη κινητοποίηση του ασθενούς
  • Μηδαμινή απώλεια αίματος
  • Ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου
  • Ταχύτερη έξοδος από το νοσοκομείο
  • Χαμηλότερο συνολικό κόστος νοσηλείας
  • Γρηγορότερη λειτουργία του εντέρου και ταχύτερη επιστροφή στην συνηθισμένη δίαιτα
  • Συντομότερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες και στην εργασία
  • Μηδαμινές μετεγχειρητικές επιπλοκές που σχετίζονται με το τραύμα, όπως πχ διαπύηση, διάσπαση, κήλη, χρόνιος πόνος, δύσμορφη ουλή κτλ.
  • Σημαντικά μικρότερη καρδιαγγειακή και αναπνευστική επιβάρυνση
  • Δυνατότητα αντιμετώπισης ασθενών με επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό

Επιπλοκές

Κάθε χειρουργική πράξη/επέμβαση έχει ένα ποσοστό επιπλοκών, το οποίο στην λαπαροσκοπική μέθοδο είναι σημαντικά μικρό. Αυτό βέβαια εξαρτάται από το επίπεδο εκπαίδευσης και την εμπειρία του χειρουργού. Έτσι, στην λαπαροσκοπική πυελοπλαστική σε ποσοστό 1-3% είναι δυνατόν να  εμφανιστούν παρατεταμένη διαφυγή ούρων, ουλώδης επαναστένωση, αιμορραγία, τραυματισμός παρακείμενων οργάνων (όπως πχ  έντερο, αγγεία, σπλήνας, συκώτι κτλ), λοιμώξεις, ειλεός, διαταραχή της επούλωσης του τραύματος, θρόμβωση ή/και εμβολή, νευραλγίες, αλλεργικές αντιδράσεις κτλ. Όλες οι επιπλοκές είναι αντιμετωπίσιμες και με την  έγκαιρη αναγνώρισή τους, δεν θέτουν σε κίνδυνο τον ασθενή.

Πολύ σπάνια είναι δυνατόν μια λαπαροσκοπική επέμβαση να μην είναι ασφαλές να συνεχιστεί λαπαροσκοπικά, οπότε γίνεται μετατροπή σε ανοικτή.