Λόγω των διαταραχών ούρησης που εμφανίζεται  πρέπει να υποβληθείτε σε ουροδυναμικό έλεγχο, προκειμένου να αποκαλυφθούν τα αίτια

Τι περιλαμβάνει ο έλεγχος?

Πριν την εξέταση

Δεν απαιτείται ιδιαίτερη προετοιμασία. Μπορείτε να φάτε και να πιείτε ως συνήθως, αλλά θα πρέπει να προσέλθετε για την εξέταση έχοντας την κύστη σας γεμάτη. Στην συνέχεια ο ιατρός θα σας εξηγήσει τον τρόπο της εξέτασης, αφού σας κάνει ερωτήσεις σχετικά με το ιστορικό και την συμπτωματολογία που παρουσιάζεται. Στην συνέχεια ο ιατρός θα σας αφήσει να ουρήσετε μόνος/η σε ένα ειδικό μηχάνημα που ονομάζεται ‘’ουροροόμετρο’’. Αυτό μετρά πόσο γρήγορα αποβάλλεται ούρα. Μετά την ουροροομέτρηση θα εξεταστείτε κλινικά.

Η εξέταση

Αυτή περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός πολύ λεπτού σωλήνα στην κύστη σας και ενός δεύτερου στο ορθό σας. Τα σωληνάκια αυτά επιτρέπουν την καταγραφή πιέσεων. Στην συνέχεια θα γίνει σταδιακή πλήρωση της ουροδόχου κύστης, μέσω του λεπτού σωλήνα που έχει τοποθετηθεί στην κύστη, μέχρι να αισθανθείτε ότι έχει γεμίσει πλήρως. Θα σας ζητηθεί να βήξετε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Μετά την εξέταση

Θα πάρετε μαζί σας αντίγραφο της γνωμάτευσης.

Μπορεί να παρουσιάσετε ελαφρά δυσκολία στις πρώτες ουρήσεις μετά την εξέταση. Είναι κάτι συχνό και δεν πρέπει να σας ανησυχήσει. Η κατανάλωση περισσότερων υγρών μπορεί να βοηθήσει. Σπάνια κάποιοι ασθενείς μπορεί να διαπιστώσουν την παρουσία αίματος στα ούρα μετά την εξέταση.

Υπάρχουν κίνδυνοι?

Περίπου 3 στους 10 ασθενείς που υποβάλλονται σε αυτή την εξέταση μπορεί να παρουσιάσουν μετά ουρολοίμωξη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να έχετε καύσος και δυσκολία  κατά την ούρηση, ενώ τα ούρα μπορεί να έχουν άσχημη οσμή και να φαίνονται θολά. Επικοινωνήστε με τον Ουρολόγο σας ο οποίος θα σας χορηγήσει αντιβιοτική αγωγή.

Εφόσον έχετε υποβληθεί σε επέμβαση αντικατάστασης βαλβίδων καρδιάς και φέρετε μεταλλική βαλβίδα ή πάσχετε από βαλβιδοπάθεια, τότε πρέπει να λάβετε προφυλακτική αντιβίωση πριν την διενέργεια της εξέτασης.