Καρκίνος του νεφρού

Τι είναι ο καρκίνος του νεφρού?

Τα νεφρά έχουν σχήμα φασολιού και βρίσκονται πάνω από την μέση στα δύο πλάγια της σπονδυλικής στήλης. Αποτελούν μέρος του Ουροποιητικού συστήματος και ο κύριος ρόλος τους είναι να φιλτράρουν το αίμα και να αποβάλουν τα άχρηστα συστατικά του, παράγοντας τα ούρα. Ο καρκίνος του νεφρού εμφανίζεται σε 1 ανα 10000 άτομα ετησίως και το 90 – 95% των περιπτώσεων είναι αδενοκαρκινώματα. Οι άντρες έχουν διπλάσια πιθανότητα να τον εμφανίσουν , συνήθως μεταξύ 50 – 70 ετών.

Τι προκαλεί τον καρκίνο του νεφρού?

Η αιτία είναι άγνωστη. Ωστόσο, υπάρχουν εξακριβωμένοι παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα, η ακτινοβολία όπως επίσης η επαγγελματική έκθεση σε πετρελεοειδή, άσβεστο, χρώματα. Ασθενείς με νόσο Von Hippel-Lindau, οζώδη σκλήρυνση και πολυκυστικούς νεφρούς έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του νεφρού.

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του νεφρού?

Η νόσος στα αρχικά στάδια μπορεί να μην έχει καθόλου συμπτώματα. Καθώς ο καρκίνος μεγαλώνει μπορεί ο ασθενής να παρουσιάσει αιματουρία, ψυλαφητή μάζα, αδυναμία, απώλεια βάρους, πυρετό και κοιλιακό άλγος.

Πώς γίνεται η διάγνωση?

Η διάγνωση γίνεται συνήθως τυχαία κατά τη διάρκεια διενέργειας υπερηχογραφήματος το οποίο διενεργείται για άλλο λόγο. Η επιβεβαίωση επιτυγχάνεται με την αξονική τομογραφία με έγχυση ενδοφλέβιου σκιαγραφικού. Η μαγνητική τομογραφία μπορεί να δώσει περισσότερες πληροφορίες για την έκταση του όγκου στα μεγάλα αγγεία. Ο μόνος τρόπος να γίνει απόλυτη διάγνωση είναι με την βιοψία της βλάβης. Η λήψη ενός μικρού ιστοτεμαχιδίου διαδερμικά εφόσον είναι θετικό για κακοήθεια εξασφαλίζει την επιλογή της θεραπευτικής προσέγγισης που είναι το χειρουργείο.  Επί αρνητικού όμως αποτελέσματος, η πιθανότητα ύπαρξης κακοήθειας παραμένει. Στα πλαίσια σταδιοποίησης της νόσου ( βαθμός επέκτασης σε απομακρυσμένα όργανα) πρέπει να ελεγχθούν με αξονική τομογραφία οι πνεύμονες, καθώς επίσης επι οστικών αλγών πρέπει να αποκλειστουν οστικές μεταστάσεις με διενέργεια σπινθηρογραφήματος οστών.

Ποια είναι η θεραπεία του καρκίνου του νεφρού?

Η επέμβαση αποτελεί την θεραπεία του καρκίνου του νεφρού. Η λαπαροσκοπική ριζική νεφρεκτομή αποτελεί την μέθοδο εκλογής προσφέροντας στον ασθενή άριστο ογκολογικό αποτέλεσμα, καθώς επίσης και όλα τα πλεονεκτήματα των ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων. Σε περιπτώσεις που ο όγκος έχει μέγεθος μικρότερο των 4 εκατοστών τότε εφόσον είναι εφικτό πρέπει να γίνει προσπάθεια διατήρησης του οργάνουμε την  διενέργεια μερικής νεφρεκτομής ή ογκεκτομής. Και πάλι η λαπαροσοπική μέθοδος εξασφαλίζει σε έμπειρα χέρια το καλύτερο αποτέλεσμα και ογκολογικά και λειτουργικά.

Σε περιπτώσεις μεταστατικών όγκων συμπληρωματικά της επέμβασης δίνονται εξειδικευμένα φάρμακα ( αντι αγγειογεννητικοί παράγοντες), τα οποία έχουν σα σκοπό να αυξήσουν την επιβίωση και να μειώσουν τη νοσηρότητα.

Παρακολούθηση

Η επέμβαση, εφόσον η νόσος διεγνωστεί σε αρχικά στάδια( το οποίο ειναι και το πιο συνηθισμένο), οδηγεί σε 5ετη επιβίωση που φτάνει και το 90%. Οι ασθενείς δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε συμπληρωματικές θεραπείες όπως είναι η ακτινοβολία και η χημειοθεραπεία ( οι όγκοι είναι ακτινο και χημειο ανθεκτικοί). Ωστόσο, οι ασθενείς μπαινουν σε πρωτόκολλο παρακολούθησης εφ όρου ζωής,  το οποίο σχετίζεται με το στάδιο της νόσου και τα χαρακτηριστικά του όγκου